הדרכת הורים הינה כלי יעיל ליצירת שינוי חיובי בחייו של ילד*, מתוך ההבנה שההורים הן הדמויות המשמעותיות ביותר בחייו של ילדם ולכן יכולים להוות סוכני שינוי מרכזיים עבורו. במקרים מסוימים הדרך המהירה והיעילה ביותר לסייע לילד, עוד לפני שפונים לטיפול רגשי עבורו, היא על ידי "כוונון" מדויק יותר של תגובות הסביבה הביתית לקשיים והאתגרים שהוא מעלה.
ההדרכה נעשית מתוך כבוד למקומם של ההורים ומתוך תפיסה שההורים הם אלו שמכירים את ילדם באופן האינטימי ביותר והם אלו הקובעים את דרך חינוכו. עם זאת, ילדים שונים מעוררים אתגרים שונים (וכך, נפוצים מצבים בהם בבית אחד גדל ילד שחווה קשיים בתפקודו או בקשר עם הוריו וילדים אחרים שתפקודם תקין לחלוטין). לעתים האינטואיציה ההורית לא מספיקה – קשייו של הילד מעוררים צורך בהתאמה מדויקת יותר, ואז מומלץ להיעזר באיש מקצוע על מנת ליצור את "החליפה" המתאימה, שתאפשר לילד להתפתח ולמצות את הפוטנציאל שלו.
מסגרת הדרכת ההורים מותאמת לצרכי ההורים ולקשיים שהם מביאים ביחס להורות ולילדם. לעיתים הדרכת הורים היא תהליך ממוקד על פני מספר מצומצם של מפגשים. תהליך כזה מספק מענה לנושאים התפתחותיים ונורמטיביים הקשורים להתפתחות רגשית חברתית; הרגלי שינה וניקיון, התמודדות עם קשיים בגן ובבית הספר, בדיקה של גבולות ההתנהגות , הקשר וכו׳. הדרכת הורים יכולה לעיתים לספק גם ליווי ארוך טווח להורים המתמודדים עם קשיים שונים הנוגעים לגידול ילדיהם וזקוקים למרחב של היוועצות וחשיבה על נושאים הקשורים להורות וליצירת מסגרת הורית בבית.
העמקת מודעות ההורים לתהליכים הפנימיים המתרחשים בקרבם בתגובה לאתגרי ההורות שמציב הילד, תאפשר להם בעתיד להגיב באופן יעיל יותר במגוון רחב של מצבים ומול ילדיהם הנוספים.
הדרכת הורים מלווה במרבית המקרים גם את הטיפול הרגשי בילד. כאשר ההדרכה הינה חלק מטיפול דינאמי בילד, היא מאפשרת – בנוסף למטרות המתוארות למעלה – עדכון של ההורים ושיתופם בתהליך הטיפולי וכן העמקת מודעות ההורים לרגשות ולמחשבות המכוונות את התנהגות ילדם, כפי שהמטפל/ת מבין/ה מתוך המפגשים עם הילד.
*השימוש בלשון זכר נעשה לצורך נוחות בלבד והדברים מכוונים לבני שני המגדרים.